surfers in water

Surfeetikett - hva man trenger å vite

February 18, 2025

Er det i det hele tatt regler i havet? Her er en guide for hva man bør unngå under surfing - for færre kollisjoner og mer moro og glede i linupen!

Når man har lært å surfe bør alt være kjempelett - ikke sant? Vel, det er et par regler å tenke på når man padler ut i bølgene uten en surfeskole i ryggen.

Surfing innebærer en livsstil som taler for frihet og lyden av naturen. Likevel er det en sport, og ikke bare hvilken som helst, men en ganske krevende en. Surfing er en treningsøkt for hele kroppen, og har mange risikoer man trenger å være klar over. Det har blitt sagt at den største frykten for de fleste er å bli sendt rundt i “vaskemaskinen” i et stort, hult beist av en bølge.

Men i det siste har vi sett et stort antall videoer av tre, fire eller fem surfebrett som flyr opp i lufta, og to personer som roper til hverandre på samme bølge. Kan den største frykten bli å få et surfebrett i ansiktet, og ende opp i en uenighet med en lokal surfer som følge av det?

Heldigvis finnes det måter å unngå krevende situasjoner på folksomme surfspots. Det kalles surfeetikett, eller reglene i surfing! Fordi de ikke alltid er listet opp med skilt på stranden, vil vi hjelpe deg med dette blogginnlegget.

Hva skal man gjøre under surfing (og hvordan kan man unngå kollisjoner med andre surfere)


#1 — Eie sine begrensninger

Havet er sterkere enn deg, men det gjør deg ikke svak av den grunn. Å tro på seg selv er en ting, men alle vil være mye tryggere og gladere når enhver surfer kjenner sine styrker, og har selvtillit nok til å si nei til surfing i forhold som er for krevende for sitt ferdighetsnivå.

#2 — Kommunikasjon

Ikke bare om hva du skal gjøre, men også for å sosialisere :-) Man vil få en mye hyggeligere lineup om det ikke bare er en haug med fremmede. Kom deg ut og få nye venner. Kommunikasjon er nøkkelen til dette! Spesielt nybegynnere som er ute i bølgene alene for første gang vil sette pris på hyggelige folk, som kan bidra til selvtilliten deres i vannet!

#3 — Si unnskyld og VÆR VENNLIG

Uhell og feil skjer, vi er tross alt menneskelige. Likevel kan god kommunikasjon gjøre opp for omtrent alt i lineupen. Ikke være for stolt til å si unnskyld.


#4 — Del på bølgene

Surfskate in Fuerte

La oss gjøre en ting klart: Hvis det er folk i lineupen du ønsker å imponere med ferdighetene dine, er det ikke en løsning at du bare tar alle bølgene  fra dem. Det er litt som å spille fotball med et lag - alle fortjener å være på ballen.

Så vær så snill og ikke ta alle bølgene. En god surfer deler med andre. Hvis du har følelsen av at du ikke får forbedret deg fordi du ønsker flere bølger, kan vi anbefale våre tips til surfskating. Disse kan hjelpe deg med å forbedre ferdigheten på land, og ta bort noe av presset.

#5 — Ikke dropp inn på andre

Dette er noe du kanskje kjenner igjen fra de morsomste surfesidene på sosiale medier. Man ser en surfer på en bølge, samtidig som en annen bestemmer seg for å padle etter den og hopper inn rett foran den første surferen. Det er bare rimelig at dette kan resultere i uenigheter.

#6 — Forkjørsrett og prioritet på en bølge

Når en folkemengde padler etter en bølge kan det være to surfere i lignende posisjoner for å ta bølgen. Surferen som er nærmest pocket ( der bølgen bryter) har forkjørsrett eller prioritet. Den andre surferen må vente på neste bølge. Hvis denne surferen ikke tar den neste bølgen de går etter, er bølgen etter denne igjen åpen for andre surfere.

De andre surferne bør stelle seg i køen igjen. Det er viktig å kommunisere i slike situasjoner, og for eksempel rope “høyre” eller “venstre”, slik at kanskje to folk kan surfe samtidig - en til høyre og en til venstre. Det leder alltid til vanskelige situasjoner, diskusjoner og uhell når det er mer enn en surfer på samme bølge i samme retning.

#7 — Ikke snik foran nybegynnere

Som skrevet tidligere, deler en god surfer på bølgene. Derfor er det urettferdig å padle rundt en surfer med mindre erfaring, og være den som er nærmest bølgelommen bare fordi man ikke gidder å vente. Det kalles ikke en LINEUP uten grunn.

#8 — Gi respekt for å få respekt når man surfer utenlands

Dette er strålende tips å huske på når man reiser. Lokale surfere som bor rett ved et surfspot gjør noen ganger dette til ‘sitt’ hjemmespot. Det kalles lokalisme når lokalbefolkningen ikke vil ha turister ute i bølgene.

En måte å få respekt på er ved å være vennlig, ikke ta bølgene deres, og å dra til surfspottet noen dager på rad slik at de gjenkjenner deg. Du vil bli overrasket, men de vil mest sannsynlig begynne å gi deg bølger også. Hvem vet, kanskje du i tillegg blir invitert på en øl etterpå?

Å lære seg et par ord på det lokale språket kan endre mye, og gjøre surfing med lokale veldig hyggelig og moro!


#9 — Å padle ut

Surfer paddling Maldives

Når du er på et point break, prøv å padle rundt stedet hvor bølgene bryter eller der du ser bølgeskum. Målet er alltid å unngå å være i veien for noen på en bølge. Hvis du blir fanget i bølgeskummet, prøv å komme deg til den delen hvor det ikke bryter noen bølger, før du padler ut igjen til lineupen.

#10 — Ta vare på miljøet


Lett å si, enda lettere å gjennomføre. Hvis du ser søppel, selv om det ikke er ditt eget, vær så snill og kast det i søpla. Man kan også ha med seg gjenbrukbare vannflasker, og miljøvennlig solkrem og sink på stranda.

#11 — Ikke slipp brettet ditt

Du vil også gjenkjenne dette som “kyllingdykk”. Det er når man padler ut, ser en stor bølge bryte foran seg, blir redd, og slipper brettet sitt for å dykke under bølgen uten det. Prøv å unngå dette når det er andre rundt deg. Å slippe eller kaste brettet sitt kan være veldig farlig, fordi man ikke kan kontrollere om brettet treffer noen andre eller ikke. Ta surfeleksjoner i intermediate-surfing for å øve på turtle rolls hvis du har et større brett.

Når man går ned i brettstørrelse kan man begynne å øve på duck dives.

Vel, nok snakk om kylling, skilpadder og ender. Det viktigste når det kommer til internasjonal surfing er å ha det gøy, fordi den beste surferen er den som har det mest moro i bølgene! Det er ikke noe mer verdifullt enn å tilbringe en vakker dag i havet, og å le og heie på og med vennene sine.

NEWSLETTER

Hold deg oppdatert, meld deg på nyhetsbrevet vårt

author

Maren Gimnes

Maren is a copywriter and content creator with a true passion for exploring the beautiful planet we call home. Her love for the ocean and salty days brought her to Lapoint, where she’s been living the digital nomad life and visiting our surf camps in all corners of the world. Maren aims to inspire others to pursue the surf lifestyle, to never miss a sunset and to follow their dreams.